Van oranjekoorts, zoals bij andere grote toernooien, is rond het WK voetbal in Qatar nog geen sprake.
Van oranjekoorts, zoals bij andere grote toernooien, is rond het WK voetbal in Qatar nog geen sprake.

Oranjekoorts blijft achter in Drenthe

Algemeen

REGIO - Oranje versierde straten kwam men al haast niet tegen en ook na de overwinning van het Nederlands elftal op Senegal lijkt de WK-stemming er nog niet echt in te zitten bij Nederlanders. Wel zijn er regionale verschillen. Zo blijft de interesse onder inwoners van Drenthe achter bij enkele andere provincies, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingswebsite Slimster.

Slimster gebruikte hiervoor de data van Google Trends. Daarmee is op een schaal van 0 tot 100 te zien hoezeer een bepaalde zoekopdracht populair is ten opzichte van het totale zoekvolume in een bepaalde regio. Slimster nam de gemiddelden van het zoekverkeer op ‘WK Qatar’, ‘WK 2022’ en ‘WK speelschema’. Dat leidt deze maand in Overijssel tot een score van liefst 95 (waar 100 dus het maximum is), terwijl ook Utrecht en Noord-Brabant boven de 90 scoren. Met name de kustprovincies blijven daarentegen flink achter. Met een score van 69,7 leeft het WK het minst onder Noord-Hollanders.

Kijkend naar Drenthe, dan lijkt het WK in Tynaarlo het meest te leven. Ook in Sleen wordt er relatief veel gegoogeld op WK-gerelateerde zoekopdrachten. Andere plaatsen in Drenthe met een bovengemiddelde WK-zoekinteresse zijn onder meer Koekange, Eelde en Oosterhesselen.

Wat verder opvallend is, is dat we de laatste weken massaal googelden wanneer het WK eigenlijk begint. De populariteit van de zoekopdracht ‘wanneer begint het WK’ is vergelijkbaar met de maand waarin het WK van 2014 van start ging, zo blijkt uit Google Trends-cijfers. Vergeleken met de WK’s van 2010 en 2018 wordt er vele malen vaker gezocht. Dat kan volgens Slimster op twee zaken duiden: óf we konden niet wachten tot het toernooi van start zou gaan, óf we waren tot voor kort helemaal niet bezig met het WK en vroegen ons plots af wanneer het eigenlijk zou beginnen. Laatstgenoemde verklaring lijkt het meest voor de hand te liggen.