Gerard Marijt bezig met zwerfvuil rapen.
Gerard Marijt bezig met zwerfvuil rapen.

‘Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel’

Algemeen

WESTERBORK - Aan de hand van de app HelemaalGroen ruimt Gerard Marijt uit Westerbork regelmatig zwerfvuil op in zijn omgeving.

Gerard Marijt (67) is een natuurliefhebber, fervent wandelaar én kleinzoon van een boswachter. Tot aan zijn pensioen werkte hij in de ambulante zorg bij zorg- en welzijnsorganisatie Cosis. Een oud-collega wandelt op gezette tijden met cliënten, waarbij tegelijkertijd zwerfvuil wordt opgeraapt. Marijt loopt wel eens met hen mee.

Door een andere wandelaar werd Marijt geattendeerd op de app HelemaalGroen. Hij blijkt het erg leuk te vinden om te kunnen zien waar hij gelopen heeft. Inmiddels vertelt Marijt aan wie het horen wil over HelemaalGroen. Wie dat wil, kan bij de gemeente een grijper en plastic zakken krijgen. Marijt gebruikt altijd zijn eigen materialen. Hij loopt vaak met zijn honden en is vooral begonnen met zwerfvuil rapen omdat hij zich aan al het vuil ergerde dat hij onderweg tegenkwam. Lopen vindt hij erg plezierig om het hoofd leeg te maken.

Op zijn tochten komt Marijt geregeld een oudere dame tegen die met een plastic draagtas in de hand bijna elke dag een gedeelte van Westerbork opschoont. Marijt bewondert haar inspanningen. ,,Zij maakt de wereld mooier.” Zijn wens is dat er meer vuilnisbakken neergezet worden in zijn woonplaats. Marijt denkt dat dit voorkomt dat mensen afval op straat gooien. ,,Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Wie begint met een zwerfvuilactie, kan de app activeren. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na het opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu ruim 11.000 deelnemers van HelemaalGroen wordt de kaart van Nederland steeds groener.

In 2022 zijn al 197.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Iedereen kan meedoen aan HelemaalGroen: jong of oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. De gemeente Midden-Drenthe telt nu 24 deelnemers aan HelemaalGroen. Zij maakten dit jaar 1721 kilometer schoon.