In de gemeente Midden-Drenthe was vorig jaar 3,76 procent van de woningen onbewoond, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster.
In de gemeente Midden-Drenthe was vorig jaar 3,76 procent van de woningen onbewoond, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster.

Een op de 27 woningen in provincie Drenthe onbewoond

Algemeen

REGIO - Van alle woningen in de provincie Drenthe was vorig jaar 3,7 procent onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 6,3 procent van de Drentse huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,3 procent van de koopwoningen.

Van de 226.319 woningen in Drenthe die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 8369 geen bewoner. Dat is volgens Slimster opmerkelijk, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Verreweg de meeste leegstand is te vinden in de gemeente Noordenveld. Daar is één op de vijftien woningen (6,6 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 11,2 procent. Na Noordenveld volgen Westerveld (4,5 procent) en Hoogeveen (4,2 procent). In de gemeente Assen gaat het daarentegen om slechts 3,03 procent van de woningen, net iets minder nog dan in Meppel (3,3). In de gemeente Midden-Drenthe is 3,76 procent van de woningen onbewoond: 2,07 procent van de koopwoningen en 7,72 procent van de huurwoningen.

Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, is een renovatie of verbouwing de meest voorkomende oorzaak voor leegstand. ,,Bij een grootschalige verbouwing kunnen bewoners zich tijdelijk ergens anders inschrijven, als zij in de tussentijd bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een vakantiepark verblijven. Ook bij huurwoningen komt dit vaak voor: de oude huurder is het huis inmiddels uit, maar voordat de nieuwe huurder erin kan vindt er een renovatie plaats, waardoor de woning tijdelijk onbewoond is”, aldus Schuurman.

Ook kan het voorkomen dat een woning dient als tweede huis, waarbij de eigenaar officieel dus op zijn hoofdadres staat ingeschreven. Verder kunnen woningen ingezet worden voor vakantieverhuur of als extra bedrijfs- of opslagruimte. Minder voor de hand liggende redenen zijn illegale bewoning, bewoning door diplomaten (die zich niet hoeven in te schrijven) of een lek in de basisregistratie.