De tentoonstelling belicht onder andere het verblijf van de Molukkers in de woonoorden in Drenthe.
De tentoonstelling belicht onder andere het verblijf van de Molukkers in de woonoorden in Drenthe.

Tentoonstelling over geschiedenis van Molukkers in Drenthe

Algemeen

ASSEN - In het Drents Museum in Assen is van 16 april tot en met 1 oktober de tentoonstelling ‘Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe’ te zien. 

In 1951 kwamen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Van deze groep belandden bijna drieduizend Molukkers van de ene op de andere dag in Drenthe terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen. Menyala - Maleis voor ‘schitteren’ - vertelt waarom ze hiernaartoe kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Niet alleen het gevoelige verleden met de rafelranden wordt belicht, maar vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. Aan de hand van honderd voorwerpen met persoonlijke verhalen - in tekst, video, foto’s en spoken word - kan de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe beleefd worden. Er worden zes thema’s belicht: oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit en toekomst.

De tentoonstelling is een coproductie van het museum en de speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep Menyala: een groep jonge Molukkers met ‘roots’ in de Molukse gemeenschap in Drenthe. De groep bestaat uit zeven kritische en nieuwsgierige jongeren die de Molukse geschiedenis van verschillende kanten bekijken. Zij zochten in de voorbereiding samen met het Drents Museum naar bijzondere verhalen en objecten, afkomstig van veelal particuliere (Molukse) bruikleengevers uit Drenthe. 

Familiebanden zijn belangrijk binnen de Molukse gemeenschap. Daarom is er bij Menyala bijzondere aandacht voor families. Er komt een Familieroute en er worden - in samenwerking met stichting VerhalenOverLeven - speciale workshops Tracing Your Roots georganiseerd, waarin jongeren met Molukse wortels op zoek kunnen naar hun eigen familiegeschiedenis. Ook vindt er een Familiefestival plaats en zijn er activiteiten tijdens de mei- en zomervakantie voor jong én oud. Er staan lezingen op het programma in het kader van ‘Te Gast in het Drents Museum’ en er is een programma voor het primair en voortgezet onderwijs.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd publieksboek, dat onder meer belicht hoe de Molukkers in de zeven woonoorden in Drenthe terechtkwamen en wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten. Over hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker integreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Tussendoor maakt de lezer kennis met de zeven jonge, ambitieuze Molukkers uit Drenthe die de werkgroep Menyala vormen. Ze vertellen over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst. Het boek is te koop bij het Drents Museum.