d'Aole School in Hooghalen is door de dorpsbewoners zelf verduurzaamd (foto Robbert Oosting).
d'Aole School in Hooghalen is door de dorpsbewoners zelf verduurzaamd (foto Robbert Oosting).

d’Aole School in Hooghalen is helemaal klaar voor de toekomst

Algemeen

HOOGHALEN - Op het dak van de oude dorpsschool in Hooghalen zijn begin deze maand de laatste zonnepanelen geplaatst. Daarmee is het verduurzamingsproject afgerond en is d’ Aole School klaar voor de toekomst.

Door de dorpsbewoners is sinds de zomermaanden hard is gewerkt aan de verduurzaming van het gebouw, dat onderdak biedt aan onder andere jeugdsoos All Skin. Ook dorpskrant De Boerhoorn wordt er gedrukt. Daarnaast maken Stichting Welzijn Hooghalen, Kinderwerk, De Rijdende Popschool en de Historische Vereniging gebruik van de oude school.

Voordat de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne uitbrak, werd er al druk vergaderd over de stijgende energiekosten voor het dorpsgebouw. Het pand werd in 1911 gebouwd als dorpsschool. ,,Dat betekent enkelsteens muren, geen spouw, geen isolatie en vooral enkel glas”, vertelt Harry Buiter van Stichting Huisvesting Jongeren Hooghalen (SHJH), die verantwoordelijk is voor het gebouw. ,,De energiekosten liepen uit de klauwen, de stichting achter d’Aole School was bijna failliet. Energie werd een enorme kostenpost, dat kon zo niet langer.”

Buiter klom in de pen en schreef een toekomstplan met inbreng van diverse andere dorpsbewoners. Door de kennis en kunde uit het dorp te bundelen, lag er uiteindelijk een plan waarbij het gebouw energie-neutraal zou worden. Harry Buiter vertelt dat er aanvankelijk nog werd gerekend met een vernieuwd gasgestookt systeem, maar dat liep anders. Door een idee van jeugdsoos All Skin en de inbreng van een jonge installateur uit het dorp werd er een herberekening gemaakt voor een warmtepomp. Dat bleek haalbaar en dus wordt geen gas meer gebruikt.

Er werden fondsen aangeschreven om het plan financieel mogelijk te maken. Door de meeste werd positief gereageerd. Ook de gemeente en de provincie deden een duit in het zakje. Toen er financieel groen licht was, werd er afgelopen zomer begonnen met de werkzaamheden. Een aannemer uit het dorp ging samen met een aantal vrijwilligers aan de slag met het isoleren, aftimmeren en plaatsen van dubbelglas. Een lokale installateur werkte de nieuwe installatie uit en kreeg bij de uitvoering van de werkzaamheden eveneen de hulp van vrijwilligers. Eind vorig jaar kon de gaskraan worden afgekoppeld. Met de toen geldende gasprijzen had het volgens Buiter ook geen moment langer moeten duren.