De BBB is in Drenthe de grote winnaar.
De BBB is in Drenthe de grote winnaar. (Foto: BBB Drenthe)

BBB grote winnaar tijdens verkiezingen Provinciale Staten

Algemeen

DRENTHE - De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven aan het kabinet en aan de gevestigde orde in Den Haag. De BoerBurgerBeweging lijkt bijna in alle provincies de grootste partij te worden. Alleen in Utrecht lijkt GroenLinks op de winst af te stevenen. In de provincie Drenthe zijn alle stemmen geteld en is BBB met zeventien zetels veruit de grootste partij. In iedere gemeente heeft de partij de meeste stemmen gekregen. Iets meer dan een derde van alle stemmen zijn naar BBB gegaan.

In Drenthe heeft 33,5 procent van de stemgerechtigden op de BoerBurgerBeweging gestemd. De partij komt nieuw binnen in de Provinciale Staten, waardoor een grote politieke verschuiving in de provincie plaatsvindt. In geen enkele andere provincie is dat op dit moment zo hoog.  Niet alle stemmen zijn overal geteld.

Verdubbeling PvdD
Bijna alle partijen die nu in de Provinciale Staten van Drenthe zitten, verliezen zetels. Bij twee partijen is dat niet het geval. De Partij voor de Dieren ziet het zetelaantal verdubbelen en komt uit op twee zetels. In iedere gemeente heeft de partij met lijsttrekker Renate Zuiker uit Nooitgedacht stemmen gewonnen. Sterk Lokaal Drenthe heeft procentueel minder stemmen gekregen, maar behoudt haar enige zetel.

Coalitiepartijen
PvdA en VVD waren in 2019 nog de grootste partijen met 6 zetels. Beide partijen verliezen er 2 en komen uit op 4 zetels. Ook de overige coalitiepartijen verliezen. Het CDA verliest twee zetels en komt uit op 3. GroenLinks levert ook 2 zetels in en gaat van 4 naar 2 zetels. ChristenUnie moet het met 1 zetel minder doen en komt na de verkiezingen uit op 2 zetels.

Nieuw
De Drentse Staten mogen twee nieuwe partijen verwelkomen. JA21 en Volt hebben ieder 1 zetel gekregen. 50 Plus verdwijnt in Drenthe uit de Staten.

Grootste verliezer
Forum voor Democratie is de grootste verliezer. De partij verliest 5 zetels en gaat van 6 naar 1 zetels. PVV, SP en D66 verliezen allemaal 1 zetel. PVV en D66 gaan van 3 naar 2 zetels en D66 blijft met slechts 1 zetel in de staten.

Stip, Alliantie, Jezus Leeft en SGP haalden geen zetel.

Uitslag provinciale verkiezingen/zetelverdeling (voorlopig)

Partij20232019Verschil
BBB17017
PvdA46-2
VVD46-2
CDA35-2
GroenLinks24-2
ChristenUNIie23-1
PvdD211
PVV23-1
SP23-1
D6612-1
FvD16-5
JA21101
Volt101
Sterk Lokaal110
50Plus011

 

Afbeelding