
Drentse arbeidsmarkt blijft gunstig voor werkzoekenden
AlgemeenDRENTHE - Hoewel het aantal mensen met een WW-uitkering in de provincie Drenthe in februari is afgenomen, blijft de arbeidsmarkt krap. Voor werkzoekenden zijn er volop kansen op werk.
Het Centraal Planbureau (CPB) sprak vorige week de verwachting uit dat de Nederlandse economie in 2023 en 2024 blijft groeien ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap en de werkloosheid loopt slechts licht op. Voor veel beroepen zijn er nog steeds grote personeelstekorten, waarvan vele een structureel karakter hebben. De zorgsector is een van de sectoren waarin al jaren veel vraag naar personeel is. Er staan op dit moment 1.250 vacatures open in Drenthe voor zorg- en welzijnberoepen.
De zorgsector is de grootste sector in Noord-Nederland: in Drenthe werken 21.500 werknemers in de zorg. Veel banen zijn zorgberoepen, zoals verzorgende IG of verpleegkundige. Maar een kwart van alle werknemers in de zorg werkt in niet-zorgberoepen, zo blijkt uit de UWV-publicatie ‘Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel’. Het grootste deel van deze groep doet economisch-administratief werk. De kans op werk is het grootst voor medisch en directiesecretaressen, HR-adviseurs, arbeids- & loopbaanspecialisten, boekhouders, controllers en accountants. Daarnaast werken veel mensen in de zorg in een dienstverlenend beroep zoals schoonmaker, medewerker bediening horeca, keukenassistent, kok, kapper en schoonheidsspecialist. Andere beroepen zoals technici, ICT’ers en beveiligers komen minder vaak voor. Ook zij zijn van belang om goede zorg mogelijk te maken. In de zorgsector zijn er dus ook goede baankansen voor werkzoekenden, ook zonder zorgdiploma.