Theatergroep 'Bork Rondom' speelt 'Hoogverraad' tijdens de feestweek.
Theatergroep 'Bork Rondom' speelt 'Hoogverraad' tijdens de feestweek. (Foto: Erik Buist)

Theaterproductie Hoogverraad opent feestweek van Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - De theaterproductie Hoogverraad zal op donderdag 13 april plaatsvinden in de feesttent van Westerbork. Het stuk is gebaseerd op de ware gebeurtenis over de wapensabotage in en om Westerbork aan het eind van WOII. Het evenement maakt onderdeel uit van de feestweek in het dorp.

Andre Kuper is verantwoordelijk voor de theaterproductie. ,,Hoogverraad is gebaseerd op de vele mislukte wapendroppings in de omgeving van Westerbork. Mijn oom, toen 17, heeft het van dichtbij meegemaakt. Hij zat ondergedoken op een hooizolder en zag dat de wapens werden gedropt en dat ze vervolgens door de Duitsers werden opgehaald. Dertien droppings gingen de mist in en bij de veertiende werd eindelijk de dubbelspion opgepakt. Mijn oom heeft me de verhalen pas veel later verteld. En drie weken geleden kwam er nog iemand naar mij toe die wist te vertellen waar het verzet de wapens had verborgen. Zo schuiven de verhalen in elkaar.”

Kuper maakte het theaterstuk Hoogverraad gebaseerd op de verhalen die over de wapensabotage zijn verteld. ,,Ik heb acht voormalige toneelspelers uit Westerbork, Elp, Witteveen en Zwiggelte bereid gevonden om het stuk ten tonele te brengen. Radiomaker Wim Boer is de verteller en ook een dansgroep maakt deel uit van het stuk. De zanggroep Not the Andrews zingt liederen uit de oorlogstijd. En Hillie Schokker maakte tekeningen die op een groot scherm worden geprojecteerd. Met de diverse speciale effecten en het spannende verhaal wordt het een mooie beleving om mee te maken.”

De voorstelling begint 13 april om 20.00 uur en wordt opgevoerd in de feesttent op et evenemententerrein aan de Oude Beilerweg in Westerbork. Voorverkoop bij Wassen Warenhuis en DA la Santé.