Henk Brink en Hans Boer bij het 'Dak van Drenthe'. Het zal op tijd klaar zijn voor het EK.
Henk Brink en Hans Boer bij het 'Dak van Drenthe'. Het zal op tijd klaar zijn voor het EK.

EK Wielrennen gaat over ‘Dak van Drenthe’

Algemeen

WIJSTER - De renners die in september deelnemen aan het Europees Kampioenschap Wielrennen, kunnen zich voorbereiden op een extra pittige klim. Het parcours voert namelijk over het ‘Dak van Drenthe’, de verhoogde VAM-berg in Wijster.

De VAM-berg was al een hindernis om rekening mee te houden, maar straks is dat helemaal het geval. De berg is met vijftien meter verhoogd en daarmee officieel het hoogste punt van Drenthe. De piek ligt nu op 63 meter boven NAP. De klim naar dit ‘Dak van Drenthe’ is 460 meter lang en kent een maximum stijgingspercentage van 16,4 procent.

Momenteel wordt de nieuwe top afgedekt en afgewerkt. ,,Wij en onze aannemers zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden voldoende gevorderd zijn om de renners over het Dak te kunnen sturen”, aldus Hans Boer, manager Mineraal van Attero. 

Het is de bedoeling dat tijdens de bouwvak van 2023 het asfalt op het parcours wordt aangebracht. Gedeputeerde Henk Brink: ,,Daarna volgt een spannend moment, want dan gaan we het parcours testen en beslissen we definitief of de renners tijdens het EK over het Dak van Drenthe kunnen fietsen. Het is de bedoeling om voorafgaand aan het EK nog een aantal exclusieve momenten te organiseren waarop ook recreatieve fietsers het hoogste punt van Drenthe kunnen beklimmen.” 

Een van die exclusieve momenten is een toertocht die in de week voor het EK wordt gehouden. Na het kampioenschap blijft het nieuwe fietsparcours dicht voor recreatieve fietsers om de afdichting te voltooien. De verwachte opening voor het grote publiek is in de loop van het fietsseizoen 2024. Naast een fietsparcours zullen er in de toekomst ook een mountainbikeparcours en wandelpaden aangelegd worden.