Zonnebloemen van Van Gogh. Volgens de schilder 'een symfonie in blauw en geel'.
Zonnebloemen van Van Gogh. Volgens de schilder 'een symfonie in blauw en geel'.

Lezing in Zweeloo over ‘Van Gogh & muziek’

Algemeen

ZWEELOO - Natascha Veldhorst geeft zondag 11 juni de lezing Van Gogh & muziek in de Kunstenaarsherberg aan de Hoofdstraat in Zweeloo. 

Veldhorst is auteur van het boek Van Gogh & muziek. Ze zal in haar lezing ingaan op de betekenis van muziek en geluiden voor Van Gogh. Ze vertelt hoe dit terugkwam in zijn brieven en hoe hij dit vertaalde naar zijn schilderijen. De muzikale invloed die hij onderging was breed: van psalmen en gezangen tot populaire Franse volksmuziek en opera’s van Richard Wagner.

Vincent van Gogh beschouwde muziek als de kunstvorm die mensen de meeste troost biedt. Met zijn schilderijen streefde hij hetzelfde na. Zijn serie Zonnebloemen uit 1888 zag hij voor zich als een ‘symfonie in blauw en geel’ en ook in andere werken probeerde hij ‘muzikaal’ te schilderen.

In 1883 bezocht Van Gogh het dorp Zweeloo en omgeving. Het maakte zo’n indruk dat hij vergat te eten en in een brief aan zijn broer Theo kwam hij woorden tekort om zijn ervaring te beschrijven: ,,De dag was om en van de morgenschemering tot de avondschemering, of liever van den eenen nacht tot den anderen nacht, had ik mij zelf vergeten in die symphonie.”

Wie de lezing bij wil wonen wordt aangeraden te reserveren via e-mail kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com. Het is mogelijk na afloop aan te schuiven bij een speciale maaltijd bij Bistro Tante Sweel. Hiervoor moet gereserveerd worden (0591-37 1959).

De lezing wordt georganiseerd door Kunstenaarsdorp Zweeloo in het kader van het Van Gogh jaar in Drenthe. De aanvang is 15.00 uur. De entree is 10 euro per persoon, inclusief koffie of thee.