Erik Meij overhandigt het rapport aan Rico Schans. Rechts Manouk Warries en Ellen Eleveld van Stichting Dorpshuis Smilde.
Erik Meij overhandigt het rapport aan Rico Schans. Rechts Manouk Warries en Ellen Eleveld van Stichting Dorpshuis Smilde.

Dorpshuis Smilde bewijst z’n maatschappelijke waarde

Algemeen

SMILDE - Het dorpshuis aan de Elzenlaan in Smilde is van duidelijke waarde voor de inwoners. Dat blijkt uit onderzoek van Erik Meij (Trendbureau Drenthe) en Evelien Mulder (CMO STAMM). 

De roep om een dorpshuis werd hoorbaar na de sluiting van het gemeentehuis in Smilde (Villa Maria) en een buurthuis aan de Julianastraat. Samen met Welzijnswerk Midden-Drenthe en de gemeente organiseerde een projectgroep een bijeenkomst om te horen welke activiteiten de inwoners zouden willen organiseren in een dorpshuis. Dit resulteerde in een tijdelijk dorpshuis aan de Elzenlaan. De gemeente gaf aan dat er bij voldoende animo een permanent dorpshuis zou kunnen komen als onderdeel van de multifunctionele accommodatie (MFA) in het dorp.

De onderzoekers stelden vast dat het dorpshuis een duidelijke maatschappelijke waarde heeft. In de laatste drie maanden van 2022 maakten in totaal 29 organisaties gebruik van het onderkomen. Er kwamen in die tijd ruim 3500 bezoekers. Een van de organisatie die onderdak heeft gevonden in het dorpshuis is Oons Huus. Hier kunnen mensen terecht met vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomen. Ook de weggeefwinkel van Heppie en een jongerensoos maken gebruik van het Smildeger dorpshuis, evenals organisaties als Cosis, de Historische Vereniging en de Stichting Kunst en Cultuur 4-Daagse Midden-Drenthe.

Het onderzoeksrapport, dat mede is bekostigd door de provincie Drenthe, is onlangs officieel aangeboden aan wethouder Rico Schans.