De najaarsronde van de coronaprik start op 2 oktober
De najaarsronde van de coronaprik start op 2 oktober

Najaarsronde coronaprik start op 2 oktober

Algemeen

DRENTHE – De najaarsonde van de coronaprik zal op 2 oktober van start gaan. Iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden door het coronavirus, kan vanaf dat moment een coronaprik krijgen. GGD Drenthe verzorgt de uitvoering in Drenthe en verdubbelt het aantal priklocaties in de provincie. 

Mensen die onder de doelgroep vallen, kunnen op afspraak terecht op één van de acht priklocaties. Daarnaast gaat de GGD langs bij de zorginstellingen en niet mobiele thuiswonenden om de coronaprik te geven. De najaarsronde is bedoeld voor mensen van 60 jaar of ouder, mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik, medisch hoog risicogroepen en zwangeren. Ook zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact kunnen dit najaar de coronaprik halen.

Er worden minder mensen ernstig ziek door corona in vergelijking met de eerste jaren van de pandemie. Dat is het gevolg van de brede bescherming die is opgebouwd. Veel mensen zijn gevaccineerd, hebben corona gehad of allebei. De verwachting is dat het virus in golven blijft rondgaan. En dat door iedere golf
meer mensen ernstig ziek worden. Met de coronaprik brengen mensen die een hoger risico lopen op ernstig ziek worden, hun afweer tegen het coronavirus weer op peil.

Anders dan bij vorige coronaprikrondes ontvangt niet iedereen die een coronaprik mag halen, hierover een brief. Alleen mensen van 60 jaar en ouder ontvangen een uitnodigingsbrief van het RIVM. De overige doelgroepen kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken via www.planjeprik.nl. Mensen
zonder DigiD kunnen vanaf dat moment bellen met 0800-7070 om een afspraak te maken. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 tot 17.00 uur.

Om het halen van een coronaprik nog gemakkelijker te maken, breidt GGD Drenthe haar priklocaties uit. Het is mogelijk om de coronaprik op een grote of kleine priklocatie te halen, maar net waar men zich fijn bij voelt. Naast de grote priklocaties in Assen, Emmen en Beilen, zijn inwoners welkom op de kleinere priklocaties in Nijeveen, Hoogeveen, Dwingeloo, Borger en Nieuw-Roden.
De GGD gaat naar zorginstellingen en thuiswonenden die niet mobiel zijn
De GGD heeft een aantal mobiele teams die naar zorginstellingen, opvanglocaties en niet mobiele thuiswonenden toe gaan om de coronaprik te geven. Samen met de huisartsen brengt ze in beeld om welke mensen dit gaat.

De GGD is er klaar voor Alle medewerkers die nodig zijn om de najaarsronde in goede banen te leiden, worden op dit moment getraind zodat op 2 oktober een start gemaakt kan worden met de uitvoering.