Afbeelding

Klopt uw route nog?

Algemeen
Ingezonden

Of keer om, omdat uw navigatie aangeeft dat u verkeerd rijdt.

 Nu wil ik zeker niet zeggen dat u op dit moment in het verkeer verkeerd rijdt, want zeer waarschijnlijk zit u gewoon ergens rustig dit artikel te lezen. Waar het mij deze keer om gaat is het volgende:

Klopt uw route wel als het gaat om uw eventuele uitvaartverzekering?

De laatste tijd kreeg ik hier veel vragen en opmerkingen over vandaar het onderwerp verzekeren. In de eerste plaats: verzeker alleen datgene dat u niet kunt dragen als u een calamiteit overkomt.

Als uw huis of inboedel door brand verwoest wordt zult u het geld dat de verzekering uitkeert nodig hebben om nieuwe spullen aan te kunnen schaffen. Wordt uw fiets gestolen en u hebt middelen om zelf een nieuwe te kopen, dan kun je je afvragen of je de fiets wel wilt verzekeren. Dat zal ook weer afhangen van de waarde. Bij een uitvaartverzekering is dit niet anders.

Ik zeg iets dat heel risicovol is om te schrijven, maar een gemiddelde crematie kost rond de € 6.000,00. Afhankelijk van wat u allemaal wenst. Dit is dus nogmaals voor alle duidelijkheid een bedrag dat past bij een gemiddelde crematie. Bij een begrafenis komen de grafkosten erbij. Dat betekent dat u bij een crematie op dit moment zo rond de € 6.000,00 ter beschikking moet hebben.

Dan is het de afweging van zijn wij zelf vermogend om deze kosten te betalen?

Daarbij rekening houdend dat u nog een bepaalde tijd mag leven en dat over 10 jaar de kosten zeker zullen zijn gestegen. Denkt u dat u niet vermogend genoeg bent om deze kosten te kunnen betalen? Dan is een aanvullende verzekering gewenst. “Waar doe je dat dan?” zult u ongetwijfeld denken.

Kijk altijd naar een partij die ervaringsdeskundig is op het gebied van overlijden.

Is dit een stabiele partij of vinden er zonder uitleg veel veranderingen van personen plaats? Zijn er tijdens de verzekeringsperiode aanpassingen geweest van de spelregels waar u nadelen van ondervindt? Welke vrijheid heeft u bij een overlijden? En zeker ook belangrijk, kan ik mijn uitvaartwensen te zijner tijd zo invullen dat ze passen bij mijn uitvaart? En als ik dat niet doe word ik dan gekort op de uitkering? Wat nooit fijn is.

Of kies ik ervoor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die bij overlijden een geldbedrag uitkeert dat ik vrij te besteden heb bij een overlijden. En minstens zo belangrijk: dat ik een vrije keuze heb zonder gekort te worden.

Nou dat zijn wat woorden die ik mee wil geven. Wat ik zelf altijd aan nabestaanden meegeef is het volgende: zeker, een uitvaart kost best veel geld, maar kom ik u, als nabestaande, over 5 jaar weer tegen dan weten nabestaanden nagenoeg niet meer wat de uitvaart gekost heeft, maar de nabestaanden weten nog haarfijn te vertellen wat er zo mooi of bijzonder was aan de uitvaart. Een uitvaart die naar wens van de overledene en nabestaanden is uitgevoerd met de inbreng van nabestaanden zelf. Met de opmerking hoe meer inbreng van de nabestaanden, hoe waardiger een uitvaart kan zijn.

Klopt uw route nog? Dat zal best nog vragen kunnen oproepen. Weet dat ik elke laatste woensdag van de maand in de Stefanuskerk in Beilen aanwezig ben. Tussen 13.30 en 15.30 uur wil ik u graag kosteloos en onafhankelijk van advies voorzien.

De eerstvolgende keer is op woensdag 27 september a.s.

Piet Hunse 06 – 50217852
www.uitvaartverzorgingpiethunse.nl