Mensen kunnen in de workshop van Mirja Brandorff leren, hoe ze met schetsen en aantekeningen de seizoenen kunnen volgen in een natuurdagboek.
Mensen kunnen in de workshop van Mirja Brandorff leren, hoe ze met schetsen en aantekeningen de seizoenen kunnen volgen in een natuurdagboek. Staatsbosbeheer

Workshop over Natuurjournalen in Drents-Friese Wold

Algemeen

APPELSCHA - Staatsbosbeheer organiseert op zaterdag 24 februari in Appelscha in samenwerking met Mirja Brandorff een workshop natuurjournalen. Waarnemingen in de natuur worden daarbij middels schetsen en aantekeningen vastgelegd in een natuurdagboek.

Mirja Brandorff is in Nederland een pionier op het gebied van natuurjournalen, die ze al haar hele leven maakt. In haar natuurjournalen volgt ze de seizoenen. Ze groeide op in de natuur en weet alles over flora en fauna. Het delen van deze kennis en vaardigheden doet Mirja middels haar eigen bedrijf Mirja Nature Art.

Dit jaar is het mogelijk om vanuit het Boshuis in het Drents-Friese Wold in ieder seizoen een workshop natuurjournalen te volgen. Daarbij staat de natuur van dat moment centraal. Tijdens de workshop leert Mirja de deelnemers op een laagdrempelige manier hoe ze kunnen starten met een eigen natuurdagboek. De workshop is ook voor mensen zonder teken- en schilderervaring geschikt. Door het maken van schetsen en aantekeningen gaan deelnemers helemaal op in wat ze zien, horen, ruiken of voelen in de natuur. Het maken van natuurjournalen is een ontspannende bezigheid waarbij mensen dichter tot de natuur en dichter tot zichzelf komen.

Het materiaal dat wordt gebruikt is onder meer aquarelverf, watervaste pennen en waterkwasten. Deze materialen zijn heel geschikt om ook buiten toe te passen. Als de weersomstandigheden het toelaten, zal er dan ook zoveel mogelijk buiten gewerkt worden. Daar liggen de natuuronderwerpen voor het oprapen. Bij erg slecht weer kan worden uitgeweken naar een binnenlocatie.

In overleg is het mogelijk om de workshop te volgen als er sprake is van een fysieke beperking. Er wordt dan gekeken welke aanpassingen eventueel nodig zijn.

De eerste workshop wordt gehouden van 10.00 tot 13.00 uur op zaterdag 24 februari. De start is in het Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ  Appelscha. De kosten van de workshop zijn 22,50 euro. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via www.staatsbosbeheer.nl/natuurjournalendfw.

Voor meer informatie en overige activiteiten: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold.