Het fondsbestuur (vanaf links): voorzitter Ben Boers, penningmeester Jan Hiddink en Annemieke van der Neut-Hasselbach.
Het fondsbestuur (vanaf links): voorzitter Ben Boers, penningmeester Jan Hiddink en Annemieke van der Neut-Hasselbach.

Paardenfonds Elp-Zuidveld stopt

Algemeen

ELP - Na bijna honderd jaar komt er een einde aan het Paardenfonds Elp-Zuidveld. Het fonds is overbodig geworden en stopt op 3 september. 

Paardenfonds Elp-Zuidveld is vele jaren actief geweest in deze dorpen. De laatste jaren is het aantal leden sterk afgenomen. Daarom hebben bestuur en leden moeten besluiten het fonds op te heffen.

Het Paardenfonds Elp-Zuidveld is een coöperatieve instelling van boeren. Het stamt uit de tijd dat het werkpaard voor de boer onmisbaar was. De leden betaalden een premie en konden een beroep doen op het fonds als het paard kreupel was of te ziek om nog te werken. Het was geen verzekering, maar de boer kreeg wel een vergoeding voor de geleden schade. Inmiddels zijn de werkpaarden vervangen door tractoren en wordt het paard puur hobbymatig gehouden. Het fonds heeft daarom geen nut meer, wat zicht baar is in het gedaalde ledental.

In 2019 werd een soortgelijk paardenfonds in Westerbork al opgeheven. Paardenfonds Elp-Zuidveld volgt dit voorbeeld. De opheffingsvergadering is op 3 september vanaf 20.00 uur in De Koekoekshof in Elp.

De boer aan het werk, in de tijd dat het paard noodzakelijk was.