Op zaterdag 6 november gaan vrijwilligers aan de slag om de Drentse natuur een handje te helpen.
Op zaterdag 6 november gaan vrijwilligers aan de slag om de Drentse natuur een handje te helpen.

Natuurwerkdag ook in Midden-Drenthe

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - In heel Nederland wordt op zaterdag 6 november de jaarlijkse Natuurwerkdag gehouden. Ook in de regio Midden-Drenthe worden door vrijwilligers verschillende natuurklussen aangepakt. 

Het thema van dit jaar is biodiversiteit. De natuurklussen zijn er dan ook opgericht om de natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving voor flora en fauna. Dat is hard nodig, want de soortenrijkdom in Drenthe staat al een tijdje onder druk. Op dit moment is een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig.

Tijdens de Natuurwerkdag kan iedereen een bijdrage leveren om de natuur in zijn omgeving te helpen. Op www.natuurwerkdag.nl staat uitgebreide informatie over klussen in de buurt én de aanmeldmogelijkheden. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk.

In de regio Midden-Drenthe zijn er klussen in Hooghalen, Westerbork, Wezup en Dwingeloo. In Hooghalen worden er boompjes en struiken verwijderd rond ven ‘t Witte Zand. Hierdoor krijgt het ven meer zonlicht en dat is belangrijk voor de amfibieën. Daarnaast worden langs de wandelpaden bomen en struiken verwijderd.

In Westerbork gaan de vrijwilligers aan de slag in het Reijntjesbos. Ook hier worden boompjes en struiken verwijderd om uitdroging van het veen en verbossing te voorkomen. 

In Wezup richt de aandacht zich op het heideterrein, waar jonge bomen en struiken verwijderd worden om het gebied open te houden. Het snoeihout wordt verwerkt in een takkenril. 

In Dwingeloo tenslotte, gaan de vrijwilligers aan de slag in een van de wandelgebieden van de Dwingeler Ommetjes. Het gaat om een grasveld vlakbij camping Torentjeshoek. Hier wordt niet alleen begroeiing verwijderd, maar ook nieuwe aanplant gerealiseerd. Daarnaast zal een schommel worden gebouwd en moet een hek worden gerepareerd.