Afbeelding

Snoeicursus voor fruitbomen in Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - Landschapsbeheer Drenthe organiseert op donderdag 9 en zaterdag 11 juni een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen in de zomer. Het praktijkgedeelte is in Westerbork.

Voor snelgroeiende fruitbomen die al de juiste vorm hebben, is de zomer een ideaal moment om te snoeien. Zodra de scheutgroei is gestopt, in de periode juni tot en met begin september, kan er gesnoeid worden. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van de wintersnoei. Doordat de sapstroom zich in de zomer terugtrekt - de scheutgroei is immers gestopt - is de reactiegroei van de boom beperkt. Naast het groeiremmende effect is ook het vlotte wondherstel een belangrijke reden om in de zomer te snoeien. De vruchttakken krijgen meer ruimte en worden beter belicht, waardoor er ook minder kans is op ziektes en schimmels.

De cursus wordt gegeven door Karin Edens en omvat een cursusavond en een praktijkdag. Tijdens de cursusavond op donderdag 9 juni leren de deelnemers meer over het snoeien in de zomer en krijgen ze praktische tips aangereikt. De tweede cursusdag is een praktijkles in Westerbork. Dit vindt plaats op zaterdag 11 juni.

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten hoogstam fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage hiervan stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

Aanmelden voor de cursus kan via de website van Landschapsbeheer Drenthe (www.lbdrenthe.nl) bij Agenda. Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe is deelname aan de cursus gratis. Niet-vrijwilligers kunnen tegen betaling deelnemen. Er geldt een maximaal aantal deelnemers van 20 personen.