Afbeelding

Natuurorganisaties helpen Drentse particulieren met bosaanplant

Algemeen

DRENTHE - Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zijn op zoek naar particulieren met grond waarop zij kleine bosjes kunnen aanplanten. 

Het project maakt deel uit van Plan Boom, een landelijk initiatief om 10 miljoen nieuwe bomen te planten om zo de  hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Eind volgend jaar moet het doel bereikt zijn.

De Drentse bosjes moeten komen op plekken waar het landschappelijk en historisch past. Het kan gaan om bossingels, hakhoutbosjes, geriefbosjes, erfbosjes enzovoort. Het zijn allemaal kleine boselementen die van oudsher voorkomen in het Drentse landschap, maar die in de loop der tijd op veel plaatsen zijn verdwenen. Deze kleine bossen zijn, ondanks hun formaat, van grote waarde: ze bieden voedsel- en schuilplekken voor dieren, slaan koolstof op, vormen verbindingen tussen natuurgebieden en maken het landschap gevarieerder. 

Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zoeken particulieren die minimaal 0,25 hectare van hun grond in het buitengebied willen beplanten met bomen en struiken. Het plantgoed bestaat uit soorten die van oorsprong in Drenthe voorkomen en die passen bij het gebied, het landschap en de bodem.

Voor het project is een aantal regio’s geselecteerd. Dit zijn de gebieden rond Schoonebeek, Wapserveen, de randen van het Reestdal (van Schiphorst, de Wijk tot Schoonvelde), Zuidwolde en omgeving (Ten Arlo, Steenbergen, Drogt, Bazuin, Linde, Nolde), Ruinerwold/Koekange, Tiendeveen-Nieuweroord/Stuifzand, Smilde en omgeving, Peize/Roden, Hoogeveen (zuid)/Alteveer-Kerkenveld en Hollandscheveld/Elim/Nieuwlande.

Inwoners van Drenthe die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Landschapsbeheer Drenthe via info@lbdrenthe.nl. Meer informatie en de voorwaarden staan op de website van Plan Boom.