Afbeelding

Sander Vos van De Turfsteker tapt het beste biertje

Algemeen

WESTERBORK - Sander Vos van Iers restaurant en pub De Turfsteker in Westerbork is gisteren winnaar geworden van het Drents kampioenschap biertappen. Het was voor Vos een thuiswedstrijd: hij werkt bij De Turfsteker.

Ruim 35 bartenders namen deel aan de regiowedstrijd en na een spannende finale won Sander Vos met 161 punten.

In het hele land strijden meer dan 1400 barmannen en -vrouwen om de prestigieuze titel Nederlands kampioen biertappen tijdens vier regionale voorrondes. De regionale winnaars staan in januari 2023 in de landelijke finale op de vakbeurs Horecava in Amsterdam. Een professionele vakjury beoordeelt het vakmanschap van de deelnemers: het voorbereiden, tappen, presenteren en serveren van de getapte biertjes en speciaalbieren.

Er zijn vier regionale wedstrijden en een groot aantal lokale voorrondes per regio die door horecaondernemers worden georganiseerd. De opdracht aan de deelnemers is om twee fluitjes en twee vaasjes bier te tappen en om een speciaalbier aan de vakjury te presenteren door deze uit het flesje uit te schenken. Sander Vos gaat door naar de landelijke finale, net als de nummers 2 en 3 van de regiowedstrijd in Drenthe. Dit zijn Birgit Ham - ook van Iers restaurant en pub De Turfsteker - en Martijn Grit van restaurant Diggels, ook uit Westerbork.

Het Nederlands kampioenschap biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben ongeveer 460 tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn er negen Nederlands Kampioenen gekroond. Tapwedstrijden kunnen door ieder horecabedrijf of door enthousiaste horecamensen worden georganiseerd.