Gemeentebestuurders uit Drenthe hebben het MONO-convenant ondertekend.
Gemeentebestuurders uit Drenthe hebben het MONO-convenant ondertekend. (Foto: Leonie van Baarsen)

‘Onderweg zonder afleiding van telefoon’

Algemeen

DRENTHE - Alle Drentse gemeenten hebben het MONO-convenant ondertekend. Met het zetten van hun handtekening geven gemeenten hun medewerkers het signaal dat het niet normaal is om onderweg met je telefoon bezig te zijn. 

De ondertekening was een uniek moment, want hiermee is de provincie Drenthe de eerste provincie waar alle gemeenten MONO-ambassadeur zijn. Het initiatief komt van de Mobiliteitsraad Drenthe, die de gemeenten hierbij ondersteunt.

Als partner van de Mobiliteitsraad Drenthe ondertekende ook Rijkswaterstaat Noord-Nederland het convenant. Het MONO-ambassadeurschap is een logische stap in hun streven naar het verbeteren van de verkeersveiligheid.

De komende weken volgt een MONO-campagne gericht op alle Drentse ambtenaren. De Mobiliteitsraad Drenthe heeft hiervoor een ‘toolkit’ ontwikkelt met materialen om haar partners hiermee op weg te helpen..

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevaren van afleiding in het verkeer. Ook meer mensen rijden MONO: ze zijn onderweg zonder afleiding van hun telefoon. Het doel van deze MONO-campagne is om het aantal slachtoffers, veroorzaakt door afleiding in het verkeer, terug te dringen. Bij 20 tot 30 procent van alle ongevallen speelt afleiding een rol. Jaarlijks vallen er in Nederland zeker zeshonderd verkeersdoden en -gewonden door bellen tijdens het rijden. Genoeg reden voor de Mobiliteitsraad om veel aandacht aan dit onderwerp te besteden