Op het gebied van afvalscheiding kan het nog beter in Midden-Drenthe.
Op het gebied van afvalscheiding kan het nog beter in Midden-Drenthe.

Midden-Drenthe kan winst boeken bij afvalscheiding

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Midden-Drenthe heeft onderzoek laten doen naar de inzameling van afval in deze gemeente. De uitkomst is dat de meeste mensen aan afvalscheiding doen, maar dat er nog winst te boeken is.

Wethouder Erjen Derks: ,,We vinden het als college belangrijk om de inwoners in een vroeg stadium te betrekken bij nieuwe plannen. Ook op het gebied van afvalinzameling. 1076 inwoners hebben deelgenomen aan het onderzoek, waar we heel tevreden mee zijn.’’

Inwoners vinden het milieu een belangrijke stimulans om het afval te scheiden. ,,Je ziet wel dat naarmate mensen ouder worden, ze hier bewuster mee bezig zijn’’, aldus Derks. ,,31 procent van de jongeren ziet zich als voorbeeldig afvalscheider, terwijl 52 procent van de inwoners van 65 jaar en ouder zichzelf zo typeren.’’ 

Verder bleek uit het onderzoek dat er nog winst te boeken is als het gaat om de scheiding van Plastic, Metaal en Drankenkartons (PMD), textiel en papier. Ook de frequentie van het legen van de groene en grijze container sluit niet overal aan op de behoeft. Over het algemeen is men toch tevreden over de afvalinzameling in Midden-Drenthe.

,,De reacties van de inwoners op het onderzoek gaan we gebruiken voor het maken van het nieuwe grondstoffenbeleid 2021-2025. Met elkaar willen we zorgen dat ook de komende jaren het scheiden van het afval verder verbetert zodat de afvalstoffenheffing, net als voor 2021, verder naar beneden kan’’, aldus Derks. 

Eind dit jaar buigt de gemeenteraad zich over de resultaten van het onderzoek en wordt bepaald waar Midden-Drenthe zich in haar afvalbeleid in de toekomst vooral op gaat richten.