Restaurant Diggels met terras en op de achtergrond de Stefanuskerk.
Restaurant Diggels met terras en op de achtergrond de Stefanuskerk.

Stefanuskerk en bedrijfsleven in Westerbork eren eeuwenlange band

Algemeen

WESTERBORK - Al meer dan 100 jaar leven de Stefanuskerk uit de 14e eeuw en het bedrijfsleven in Westerbork gebroederlijk naast elkaar. Sterker nog: de band wordt steeds nauwer. De kerk en in dit geval restaurant Diggels hebben afgesproken dat Diggels het voormalige grasveld naast de kerk voor langere tijd mag blijven gebruiken als vergroot terras.

Dat blijkt in de nieuwste editie van het tijdschrift ‘Fragmenten’ van de Historische Vereniging Westerbork (HVW). Naast de kerk zat in 1894 eerst bakkerij Jan Slomp en later Café Helling. Toen al kwamen kerkgangers naar het café als ze moesten wachten wanneer er een kind werd gedoopt. De huidige eigenaar van restaurant Diggels kwam vanwege de coronapandemie ernstig in de problemen, door de verplichte anderhalve meter afstand tussen de tafels. De kerk had en heeft oog voor de problemen van de horeca, zodat het terras kon worden vergroot richting kerk. Beide partijen hebben er voordeel bij, want kerkgangers kunnen op het grasterras napraten. Daarom blijft de overeenkomst voorlopig.

Verder bevat ‘Fragmenten’ een verhaal over het oude gewas boekweit, dat voorheen in de Drentse velden werd geteeld. Het komt weer volop in de belangstelling, omdat het zonder bestrijdingsmiddelen kan worden geteeld en glutenvrij is. Veel Westerborkers zullen zich herkennen in het uitgebreide en vlot geschreven verhaal ‘Van Buusjong tot Keerl - Opgroeien in Börk 1975-1985’. Ben Kamstra beschrijft de belevenissen van een vriendengroep in de overgang van de jaren zeventig naar de jaren tachtig. Met oliecrisis, punk en treinkapingen, en een ontwrichtende sneeuwstorm.

‘Fragmenten’ verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor leden van Historische Vereniging Westerbork. Losse exemplaren zijn verkrijgbaar bij de Borker Boekwinkel.