De nieuwe avontuurlijke wandelroute rond de Tilgrup vervangt twee bestaande routes, die door de kern van het Drents-Friese Wold liepen.
De nieuwe avontuurlijke wandelroute rond de Tilgrup vervangt twee bestaande routes, die door de kern van het Drents-Friese Wold liepen. L. van Oossanen

Nieuwe wildernis wandelroute Drents-Friese Wold vervangt bestaande paden

Algemeen

OUDE WILLEM - Staatsbosbeheer verplaatst bewegwijzerde routes in het Nationaal Park Drents-Friese Wold meer naar de randen van het gebied. De kern van het natuurgebied, dat wel toegankelijk blijft voor wandelaars, wordt op die manier rustiger. Rondom de Tilgrup is deze maand een nieuwe, avontuurlijke wandelroute geopend die in de plaats komt van de vervallen Ganzenpoelwandeling en Hoekenbrinkwandeling.

De nieuwe wandelroute door de Tilgrupvallei start aan de Bosweg 12 in Oude Willem, ter hoogte van camping en eetboerderij Hoeve aan den Weg. De route is aangegeven met rode pictogrammen en voert over slingerende smalle paadjes langs bossen en open terrein. “Onderweg zijn er diverse spannende doorkijkjes. Ook zijn er plankenpaden over water en overstapjes over omgevallen bomen gemaakt”, zegt boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer. “Deze onderdelen zorgen ervoor dat het, ook voor kinderen, een mooie, uitdagende route is. Een wildernisroute die je niet op veel andere plekken vindt.”

De vervallen Ganzenpoel- en Hoekenbrinkroutes waren de laatste wandelpaden in het Drents-Friese Wold die Staatsbosbeheer in het kader van het project Stille Kern wilde verplaatsen. Met verschillende gebiedspartners is zo een stuk beleid uitgevoerd, dat al geruime tijd op de planning van het Nationaal Park stond. In het project is zoveel als mogelijk opgetrokken met omwonenden en gebruikers uit de omgeving.

Doordat de kern van het Nationaal Park minder bezoekers trekt vanwege de geschrapte wandelroutes, nemen hier de natuurwaarden toe. Voor gebruikers, die nog steeds welkom zijn in het hart van het Drents-Friese Wold, is er daardoor volgens Staatsbosbeheer een hogere belevingswaarde.