De debuutnovelle van Marianne Smit uit Westerbork is geïnspireerd op Ierland, dat volgens de schrijfster veel overeenkomsten vertoont met Drenthe.
De debuutnovelle van Marianne Smit uit Westerbork is geïnspireerd op Ierland, dat volgens de schrijfster veel overeenkomsten vertoont met Drenthe. Eigen foto

Debuutnovelle van Marianne Smit speelt zich af in Ierland

Algemeen
Schrijfster noemt Drenthe 'het Ierland van Nederland'

WESTERBORK - Marianne Smit uit Westerbork heeft haar eerste boek gepubliceerd. Haar debuutnovelle ‘Achter een Ierse horizon’ schreef ze na een sabbatical in Ierland. Volgens haar uitgever Palmslag komen in het boek de schoonheid van het Ierse landschap, de volksvertellingen over elfen en Smits fascinatie voor zwarte gaten samen.

Smit noemt Drenthe ‘het Ierland van Nederland’. “Toen we na een half jaar terugkwamen uit Ierland, vielen mij de overeenkomsten met Drenthe op. De heidevelden, de schapen, de groene weilanden en de sfeer op het platteland. Mensen, die tijd maken voor een praatje. Bij ons heb je hunebedden, in Ierland zijn er de prehistorische steencirkels. Zowel de Ieren als de Drenten overleefden periodes van diepe armoede. En ook Drenthe heeft volksverhalen over elfen en natuurgeesten, zoals de witte wieven.”

In ‘Achter een Ierse horizon’ zwerft de jonge wetenschapper Vincent door de verlaten Ierse heuvels. Een jaar eerder verdween zijn tweelingbroer Leo daar op mysterieuze wijze. Zijn zoektocht verloopt niet vlekkeloos. In de plaatselijke herberg ontmoet hij Thoralf Witz, die onderzoek doet naar elfen. Witz heeft zo zijn eigen verklaringen voor de vreemde voorvallen die zich voordoen en voor de verdwijning van Leo. Intussen vraagt Vincent zich af wat de grenzen van het weten zijn.

Binnenkort vertrekt Marianne Smit weer naar Ierland, ditmaal voor een maand. Mogelijk levert dit inspiratie op voor een vervolg op haar debuut. ‘Achter een Ierse horizon’ is te bestellen bij elke boekhandel en online. Boekhandels in Westerbork en Beilen hebben het op voorraad en het boek is ook te leen via de bibliotheek.