De officiële opening van het BBT door toenmalig burgemeester Aaltje Emmens-Knol.
De officiële opening van het BBT door toenmalig burgemeester Aaltje Emmens-Knol.

Historische vereniging wil terugkeer Börker Buurten Toernooi

Algemeen

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork wil dat het  Börker Buurten Toernooi terugkeert. De vereniging heeft hiervoor een oproep gedaan in de nieuwste editie van ‘Fragmenten’, het tijdschrift van de HVW. 

,,Gelet op het belang van zo’n toernooi voor de sociale samenhang in de buurten, moet dit overwogen worden’’, zo laat  redactievoorzitter Ben Boers weten. Hij zegt dit naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van volleybalvereniging Quinto uit Westerbork. Fragmenten brengt een uitgebreide reportage over de volleybalclub. ,,Het is jammer dat dit sportieve evenement sinds 2016 van de agenda is verdwenen”, zo valt te lezen. 

Quinto heeft het recreatieve karakter van het volleybal vanaf de oprichting hoog in het vaandel gehad. De vereniging was de motor achter het Börker Buurten Toernooi (BBT). In 1978 deden bij de eerste editie vijftig teams mee uit Westerbork en de buitendorpen. In het topjaar 1985 waren er maar liefst 103 deelnemende teams. Daarna liep de animo heel geleidelijk terug, tot in 2016 het laatste toernooi werd gehouden.

In het oktobernummer van Fragmenten is er ook veel aandacht voor nog een vijftigjarige: Museumboerderij De Ar in Westerbork. Daarbij is een actiefoto afgebeeld van Henk Schokker, de huidige uitbater van De Ar, maar ooit keeper van de toenmalig eerstedivisionist FC Emmen. Daarnaast zijn er veel historische foto’s en berichten uit het bevrijdingsjaar 1945, met onder meer het overlijden van de bekende radiocommentator Han Hollander, die uit Westerbork was weggevoerd naar een concentratiekamp in Polen.

Fragmenten is voor leden van de Historische Vereniging Westerbork gratis. Losse nummers zijn te koop bij Bruna Westerbork.

Het Börker Buurten Toernooi in de hoogtijdagen.