Albert Kuper, voorzitter van de Historische Vereniging Westerbork.
Albert Kuper, voorzitter van de Historische Vereniging Westerbork.

Historische Vereniging Westerbork zit in de lift

Algemeen

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork zit in de lift. Steeds meer mensen uit Westerbork en omliggende dorpen tonen belangstelling voor hun geschiedenis en worden lid. Ook is er opvallend veel vraag naar het boek ‘Het Dorp, fragmenten uit de bewoningsgeschiedenis van Westerbork’.

Voorzitter Albert Kuper van de historische vereniging spreekt van een trend. ,,We hebben over het algemeen niet te klagen over belangstelling, maar het is nu gewoon druk. Het boek ‘Het Dorp’, onder eindredactie van Ger de Leeuw en Luuk Spiekman, is in 2008 verschenen. In het begin is het veel verkocht en er is altijd wel belangstelling voor gebleven, maar nu is het bijna uitverkocht.”

Volgens Kuper zijn er diverse redenen voor de opgelaaide belangstelling. ,,Allereerst is er het plaatjesboek ‘Historisch Westerbork’ dat door Jumbo-Vinke is uitgegeven. Wij hebben daar als historische vereniging alleen foto’s voor aangeleverd, maar er wordt volop over gesproken in de regio. De geschiedenis leeft.’’

De Historische Vereniging Westerbork vaart daar wel bij. Sowieso is er landelijk meer aandacht voor de geschiedenis van de eigen streek. Daarnaast speelt het coronavirus een rol. ,,Mensen blijven meer binnen. Ze gaan meer lezen. Dat zie je aan de run op boeken, toen de bibliotheken dicht moesten”, zegt Kuper. ,,We krijgen meer leden. Ze snuffelen in hun kasten op zoek naar oude foto’s en zo’n boek over ‘Het Dorp’ is opeens weer gewild.”

Belangstellenden kunnen het boek kopen via Albert Kuper, 0593-370 583 of e-mail akuper@kpnmail.nl. Het kost 47,50 euro. In totaal zijn er 1500 boeken van gedrukt, maar er zijn er minder dan veertig over. ,,Een prachtig cadeau voor de feestdagen”, zegt Kuper.