Boomaanplant met hulp van Landschapsbeheer Drenthe, hier in Dieverbrug.
Boomaanplant met hulp van Landschapsbeheer Drenthe, hier in Dieverbrug.

Recordaantal bomen en struiken geplant in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - In de provincie Drenthe is dit jaar een recordaantal bomen en struiken geplant. Dat blijkt uit cijfers van Landschapsbeheer Drenthe.

De natuurorganisatie levert plantgoed aan bewonersgroepen en erfeigenaren. Over 2020 gaat het om meer dan 20.000 stuks bosplantsoen en dat is meer dan ooit. Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe: ,,Het laat de betrokkenheid van de inwoners van Drenthe bij de natuur en het landschap zien. Bomen leggen COvast, waarmee het planten van bomen bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarnaast is het planten van bomen en struiken goed nieuws voor de biodiversiteit. Vogels eten de bessen van struiken en wilde bijen zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel, die ze bijvoorbeeld vinden op wilgen.”

Het meeste plantgoed werd door Landschapsbeheer Drenthe geleverd in het kader van het project ‘Streekbeheer’, Hierbij worden bewoners- en vrijwilligersgroepen ondersteund bij het realiseren van groene wensen. In verschillende Drentse gemeentes maken deze initiatiefgroepen gebruik van een zogenaamde stimuleringsregeling, waarbij  ze beplanting en advies krijgen van Landschapsbeheer Drenthe. Ook particulieren dragen hun steentje bij. Op verschillende plekken in de provincie ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe grondeigenaren bij het natuurvriendelijk en/of karakteristiek inrichten van hun erf.

Het plantgoed dat door Landschapsbeheer Drenthe wordt geadviseerd en beschikbaar gesteld is inheems en zoveel mogelijk passend bij de streek. Het zijn bomen en struiken die van origine in Drenthe groeien, geschikt zijn voor de bodemomstandigheden en passend zijn qua cultuurhistorie en landschappelijke waarden. Landschapsbeheer Drenthe verwacht dat de vraag naar bomen en struiken in Drenthe in 2021 verder zal stijgen.