Het startpunt van de wandeling in Zweeloo.
Het startpunt van de wandeling in Zweeloo.

Nieuwe kunst- en landschapswandeling in en om Zweeloo

Algemeen

ZWEELOO - Zweeloo heeft sinds vrijdag een nieuwe interactieve wandeling: ‘Origineel Sweel’. Het gaat om een 6,3 kilometer lange tocht in en om het kunstenaarsdorp. Daarbij wordt kunst en cultuur gecombineerd. 

De start van de wandleing is aan de Hoofdstraat 15 achter Bistro Tante Sweel. Een QR-code op het infobordje opent op de eigen smartphone een PDF document met de route en linkjes die verwijzen naar schilderijen, beelden en achtergrondinformatie over Zweeloo. De route en de beschrijving zijn ook te downloaden op de website kunstenaarsdorpzweeloo.nl.

Wethouder Jeroen Huizing: ,,De nieuwe wandelroute door Zweeloo is een leuke activiteit en ook nog eens helemaal coronaproof. De combinatie van wandelen en kunst en cultuur maakt het extra aantrekkelijk. Ik heb veel waardering voor de initiatiefnemers die ons met deze route het Zweeloo van Van Gogh en Liebermann en het hedendaagse Zweeloo op een actieve manier laten beleven. Ik ga de route de komende weken zeker een keer lopen.”

De wandeling is een initiatief van enkele inwoners van Zweeloo, die de tocht hebben ontwikkeld voor Kunstenaarsdorp Zweeloo. Zij vroegen zich af wat Max Liebermann en vele andere kunstenaars bezielde om in 1882 naar Zweeloo te komen en arme mensen te schilderen. De wandeling geeft het antwoord.

De initiatiefnemers hopen dat velen in de voetsporen van de schilders zullen treden en genieten van de vele historische boerderijen, bij het landschap passende nieuwe panden én van het landschap zelf.