Afbeelding

Kwart van energieverbruik in Drenthe moet in 2030 ‘groen’ zijn

Algemeen

DRENTHE - In Drenthe moet in 2030 een kwart van het energieverbruik opgewekt zijn met zonnepanelen en windmolens. Dat is het streven van de gezamenlijke overheden in Drenthe.

De ambitie is vastgelegd in de ‘Regionale Energiestrategie (RES) 1.0’. In dit plan wordt nadrukkelijk aangeven dat nieuwe initiatieven om groene energie op te wekken, moeten passen in het Drentse landschap. Zon-op-dak krijgt daarom de voorkeur, maar er wordt ook erkend dat windmolens en zon-op-land nodig zijn om de doelstelling te halen. Daarbij zal wel worden gestreefd naar meervoudig ruimtegebruik, zoals zonnepanelen op grote daken van agrarische bedrijven, bedrijfshallen, parkeerplaatsen of zandwinplassen en langs wegen.

De gemeenten in Drenthe beloven dat zij hun inwoners betrekken bij het uitdenken en realiseren van concrete projecten. Dat geldt ook voor projectontwikkelaars van zonne- en windenergie. Zij moeten streven naar 50 procent eigendom van lokale inwoners en bedrijven.

De energieregio Drenthe is één van de dertig energieregio’s in Nederland. Elke regio ontwikkelt een RES. Hierin staat de bijdrage beschreven aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord om in 2030 in Nederland een kwart van de benodigde energie op te wekken uit zon en wind.

De RES 1.0 van de regio Drenthe is te vinden op www.energievoordrenthe.nl.