De bronzen plaquette die inmiddels spoorloos is. De HVW probeert de gedenkplaat terug te vinden.
De bronzen plaquette die inmiddels spoorloos is. De HVW probeert de gedenkplaat terug te vinden.

Historische Vereniging Westerbork zoekt verdwenen gedenkplaat

Algemeen

WESTERBORK - Het nieuwe nummer van 'Fragmenten' is verschenen. In het tijdschrift van de Historische Vereniging Westerbork (HVW) wordt dit keer speciale aandacht besteed aan een verdwenen gedenkplaat.

In de hongerwinter van 1944-1945 werden vele honderden kinderen uit Den Haag en omstreken opgevangen in Drenthe. Ze verbleven bij gezinnen om aan te sterken. In de gemeente Westerbork werden 277 ‘Haagsche bleekneusjes’ gehuisvest en maandenlang verzorgd door hun Drentse pleegouders. De ouders in Den Haag hebben direct na de oorlog hun dankbaarheid getoond door in 1946 een fraaie bronzen plaquette met inscriptie te schenken aan de provincie. Die gaf de gedenkplaat een passende plek in de gemeente Westerbork.

In 'Fragmenten' is te lezen dat de plaquette door 'verregaande onachtzaamheid' is na de oorlog is zoekgeraakt. Anthon van der Neut, bestuurslid van HVW, schrijft hierover en doet een oproep aan iedereen om te helpen deze plaquette op te sporen.

Verder wordt in het tijdschrift aandacht besteed aan tal van historische feiten en gebeurtenissen uit de kranten van 1946. Wie moet de nieuwe minister-president van Nederland worden? Wat was de strafeis in de zaak tegen een ex-burgemeester van Westerbork? Deze en andere zaken passeren de revue, evenals een bericht dat het door Haagse ouders geschonken gedenkteken wordt toevertrouwd aan de zorgen van de gemeente Westerbork.

De bijdrage van Annelies Kok gaat dit keer over de bekende Westerborker rallycoureur Willem van Dalen. Zij schetstt Van Dalen als een bevlogen man, voor wie de ‘autosport bepalend is voor een groot deel van zijn leven.’ Reeds op zeer jeugdige leeftijd verliet hij de LTS in Beilen en trad in dienst bij de bekende Westerborker Fokko Buitenkamp. Dit werd het begin van zijn loopbaan als allround-monteur. Het verhaal maakt duidelijk dat Van Dalen alles uit zijn racecarrière heeft weten te halen wat er in zat. De 'gewone automonteur' kon zich in de autorallysport meten met de fabriekscoureurs.

Wie lid wordt van de Historische Vereniging ontvangt 'Fragmenten' vier keer per jaar. Ook worden er geregeld bijeenkomsten georganiseerd. Het lidmaatschap kost 21 euro per jaar. Het tijdschrift is in de losse verkoop verkrijgbaar bij de Bruna in Westerbork.