Vrijwilligers van de werkgroep aan het werk op het proefveld tussen Balinge en Garminge (foto Frank ter Beke).
Vrijwilligers van de werkgroep aan het werk op het proefveld tussen Balinge en Garminge (foto Frank ter Beke).

Proeven van biologische aardappelen van eigen grond in Balinge

Algemeen

BALINGE - In Balinge wordt zaterdag 28 augustus een aardappelmiddag gehouden. Er kan geproefd worden van biologisch geteelde aardapelen die zijn verbouwd door de werkgroep ‘Aardappelen van Ons Broekstreek’.

De werkgroep is een initiatief van Frank ter Beke uit Balinge die lokaal biologische aardappelen wil telen zonder inzet van chemie en kunstmest. Ter Beke weet waar hij het over heeft, want hij is consultant in de aardappelteelt en actief over de hele wereld.

Ter Beke is voor het derde jaar op rij bezig met zijn project. Samen met mensen uit de Broekstreek zijn biologische aardappelen gepoot, verzorgd en geoogst. Jaap Boer uit Garminge stelde de eerste grond ter beschikking en de mechanische gewasverzorging is met zorg uitgevoerd door Bert Horsting.

De afgelopen twee jaar hebben al veel mensen uit de Broekstreek meegeholpen op het veld en bij de oogst. Vorig jaar -aan het eind van de zomer - heeft Ter Beke twee avonden georganiseerd op het proefveld tussen Garminge en Balinge om uitleg te geven over zijn project. Eveline Bakker, Frank Schröer en Thea Potharst werden enthousiast en traden toe tot de werkgroep. Er werd huisverkoop opgestart via de familie Horsting en er werden plannen gemaakt voor het nieuwe aardappelseizoen. Op een veld van Bert Horsting, tegenover dat van Jaap Boer, gingen in april vrijwilligers aan de slag om opnieuw biologische aardappels te poten. De resultaten kunnen eind augustus geproefd worden. 

Ter Beke: ,,We wilden afgelopen jaar verschillende bijeenkomsten organiseren voor mensen om de belangstelling te peilen. Door corona bleek dat lastiger dan gedacht. We zijn nog steeds op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor dit initiatief. Op het land om een dagje te helpen met rooien bijvoorbeeld, maar ook voor de verkoop, publiciteit enzovoort. We kunnen alle handen en hersens wel gebruiken.”

Tijdens de aardappelmiddag van 28 augustus wordt meer uitleg gegeven over alle ideeën. De bijeenkomst bij Het Broekhoes duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Mensen die enthousiast zijn, kunnen zich aansluiten bij de werkgroep. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar info@frankterbeke.com.