Deelnemers aan de stikstofexcursie krijgen uitleg in het Mantingerzand (foto Harry Sikkenga).
Deelnemers aan de stikstofexcursie krijgen uitleg in het Mantingerzand (foto Harry Sikkenga).

CDA Midden-Drenthe buigt zich over stikstofproblematiek

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - CDA Midden-Drenthe heeft zaterdag een themamiddag gehouden over de stikstofproblematiek. Na een inleiding van Jan Gorter en Eric Menkveld van Natuurmonumenten en CDA-gedeputeerde Henk Jumelet, werd er gediscussieerd over de oorzaken en gevolgen van stikstofneerslag in het Mantingerzand. 

Het Mantingerveld is ruim 1.100 hectare groot en in het gebied liggen twee Natura 2000 gebieden: het Mantingerzand en het Mantingerbos. Natuurmonumenten beheert dit gebied en constateert dat het aantal insecten en plantensoorten de afgelopen jaren sterk is afgenomen. Eric Menkveld: ,,Sommige planten en insecten zijn helemaal verdwenen of er is nog maar 25 procent van over. Dit zijn verontrustende cijfers.” Ook de jeneverbes in het Mantingerzand, uniek in Nederland en in West-Europa, heeft het zwaar. Om de kwaliteit van de natuur niet verder achteruit te laten gaan, zal de ‘stikstofkraan’ verder dicht moeten, zo vindt Natuurmonumenten.

Henk Jumelet ging in op de maatregelen die door de provincie genomen worden om de problemen op te lossen. Volgens Jumelet is de stikstofproblematiek een ‘gevecht om de ruimte’ geworden, waarbij het van belang is dat alle sectoren een bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem. ,,De provincie Drenthe voert samen met partners gebiedsverkenningen uit. Voordat we de opgave en aanpak in Drenthe kunnen bepalen, moet eerst duidelijk worden wat de feitelijke situatie in ieder gebied is”, aldus Jumelet.

Het CDA Midden-Drenthe vindt het van groot belang dat er een breed draagvlak is voor de maatregelen. ,,Het gaat daarbij om een goede balans tussen natuur en economie en vertrouwen in de effectiviteit van de keuzes. De leefbaarheid van onze gemeente staat bij het CDA voorop’’, aldus de partij in een verklaring.