Een van de vele modellen in het museum in Orvelte.
Een van de vele modellen in het museum in Orvelte.

Vrachtautomuseum Orvelte flink vernieuwd

Algemeen

ORVELTE - Museum Vrachtauto’s van Toen en Nu in Orvelte heeft de inrichting aangepast. De collectie wordt nu zodanig gepresenteerd dat een chronologisch overzicht wordt gegeven van het wegtransport door de eeuwen heen. 

Eeuwenlang waren wind en paardenkracht de krachtbronnen voor transport. De ontwikkelingen met stoom kwamen vanaf 1770, dus ruim 250 jaar geleden. ,,Rond 1820 ontstond de combinatie van paarden en stoom. Eigenlijk was dat de eerste vorm van containervervoer’’, aldus museumeigenaar Wim Al. ,,In Amerika werden toen al de kasten van diligences, getrokken door paarden, overgezet op spoorwagons met stoomlocomotieven om grote afstanden te overbruggen. Op het eindpunt werd de kast weer op het onderstel achter de paarden geplaatst en naar de plaats van bestemming gereden.’’

Het museum in Orvelte schetst vooral een beeld van het wegtransport door de jaren heen, dus door middel van vrachtauto’s. De eerste exemplaren werden aangedreven door stoom, later door verbrandingsmotoren. Het aantal merken groeide enorm en vooral dit is zichtbaar in Museum Vrachtauto’s van Toen en Nu. 

Wim Al laat met zijn collectie zien hoe de hele Britse vrachtauto-industrie met veel legendarische merken uiteindelijk verdween. Ook in Europa verdwenen veel merken, maar vooral door samenwerking door verschillende  fabrikanten en overnames. In Nederland had dit gevolgen voor bijvoorbeeld het merk Kromhout, waaraan in het Orvelter museum veel aandacht wordt geschonken. 

Bezoekers worden getrakteerd op vele foto’s, meer dan 1600 miniaturen en de deskundige toelichtingen van Wim Al. De nieuwe presentatie is te zien vanaf de kerstvakantie. 

Met foto's en modellen wordt de geschiedenis van het wegtransport geschetst.
Prachtige en natuurgetrouwe miniaturen in het vrachtwagenmuseum.