De gouden ring met filigreinversiering met daarnaast de granaatsteen (foto JAV Studio's).
De gouden ring met filigreinversiering met daarnaast de granaatsteen (foto JAV Studio's).

Middeleeuwse gouden ring gevonden in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - In een terrein van Het Drentse Landschap is een prachtig versierde middeleeuwse gouden ring gevonden die is ingelegd met een edelsteen. Het unieke sieraad wordt toegevoegd aan de collectie van het Drents Museum en zal daar binnenkort te bewonderen zijn. 

Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, blijft de exacte vindplek van de ring geheim. Het gaat om een uniek sieraad, dat waarschijnlijk uit de 9e eeuw stamt. Een vergelijkbare ring met dezelfde versiering uit Engeland wordt op de 10e, begin 11e eeuw gedateerd. De Drentse ring is dus nog een  stuk ouder. Het Drentse Landschap en het Drents Museum hebben gezamenlijk het eigendom van het topstuk, dat van 16 april tot en met 28 mei te zien zal zijn in het museum.

De ring is 2,6 bij 2,3 centimeter groot en heeft daarmee een fors formaat. Midden op de ring is nu een gat te zien. Daar zat een roze-rode steen gevat, die los bij de ring is gevonden. De voorkant van de ring wordt daarnaast gekenmerkt door een zogeheten filigreinversiering: een uit bolletjes bestaande draad die in sierlijke ronde vormen over het oppervlak van de ring is gesoldeerd. Die versiering is op sommige punten met gouden nietjes verder bevestigd. De steen die in het midden van de ring heeft gezeten, heeft afgeschuinde zijkanten. Het betreft waarschijnlijk een granaatsteen.

De komende tijd gaan archeologen nader onderzoek doen naar de ring. Dit toekomstig onderzoek zal uitwijzen wat voor ring het precies is. Ook wordt geprobeerd te verklaren hoe de ring op de vindplaats terecht is gekomen. De ring wordt nu door experts gerestaureerd, waarbij onder meer de granaatsteen teruggeplaatst wordt.