De Bruntingerhof in Orvelte dateert van rond 1600 en is uniek voor Drenthe.
De Bruntingerhof in Orvelte dateert van rond 1600 en is uniek voor Drenthe.

TIP in Bruntingerhof Orvelte officieel geopend

Algemeen

ORVELTE - Gedeputeerde Nelleke Vedelaar heeft zaterdagochtend het nieuwe Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de Bruntingerhof in Orvelte geopend. Ze werd daarbij geassisteerd door een aantal kinderen uit Orvelte. 

De Bruntingerhof, gelegen aan de Flintenweg 8, is uniek voor Drenthe. Het is een gaaf bewaard gebleven hallenhuisboerderij van rond 1600. In het afgelopen jaren was de monumentale boerderij slechts van de buitenkant te bekijken. Nu kan het publiek ook binnen en een kijkje nemen in de staart van de Bruntingerhof, waar het Toeristisch Informatie Punt is ondergebracht.

Er wordt nog hard gewerkt om later dit jaar ook het Bezoekerscentrum Orvelte te openen. Dit wordt ondergebracht in het los hoes-gedeelte. Bezoekers worden hier straks geïnformeerd over het Drentse esdorp, het esdorpenlandschap en de wijze waarop men hier vroeger woonde en werkte. Dit verhaal, dat zo belangrijk is voor Drenthe en haar geschiedenis, wordt nog nergens in de provincie op een samenhangende manier verteld. De presentatie krijgt een opzet die interessant is voor jong en oud.

De openingshandeling werd zaterdag gevolgd door diverse festiviteiten op de Brink van Orvelte plaatsvindt. Met Oud Hollandse spelen, koffie, thee en verse kniepertjes en veel vermaak. Muziekvereniging Sint Cecilea uit Elp tekende voor de muzikale omlijsting.