Puck Pieterse vorig jaar in actie op de VAM-berg. Verwacht wordt dat ze ook dit keer hoge ogen zal gooien.
Puck Pieterse vorig jaar in actie op de VAM-berg. Verwacht wordt dat ze ook dit keer hoge ogen zal gooien.

Internationale mountainbikewedstrijden op VAM-berg

Sport

WIJSTER - In het weekend van 29 en 30 april zullen op de VAM berg in Wijster internationale mountainbikewedstrijden om de TorQ trophy gehouden worden. 

Het evenement maakt deel uit van de 3 Nations Cup, een wedstrijdserie in België, Duitsland en Nederland, waar talent en toppers uit diverse leeftijdscategorieën tegen elkaar uitkomen. De internationale wedstrijden zijn op zondag 30 april, op zaterdag zijn er wedstrijden in de Landelijke Jeugd Competitie en een Funrace waaraan recreatieve mountainbikers kunnen deelnemen.

De VAM-berg is vaker het toneel geweest van 3 Nations Cup mountainbikewedstrijden. De steile klimmen, technische uitdagingen op de berg en flowtrails in het bos maken er een gevarieerde wedstrijd van. Bovendien is de wedstrijd vanwege de open structuur op de berg voor het publiek enorm goed te volgen.

Vorig jaar werd er ook gereden op de VAM-berg. De strijd bij de dames was toen ongekend spannend en leverde een overwinning op voor Fem van Empel voor Puck Pieterse. Sophie von Berswordt werd derde. 

Bij de heren was de wedstrijd in 2022 een prooi voor de Nieuw Zeelander Samual Gaze. Gaze, ploeggenoot van Mathieu van der Poel, werd kort daarop wereldkampioen mountainbike marathon. Hij wist op de Col du Vam te winnen voor Jarne Vandersteen uit België en Belgisch kampioen Jens Schuurmans, die derde werd.

Ook voor het weekend van 29 en 30 april wordt weer veel spektakel verwacht. Bij de heren staat David Nordemann op de startlijst. Nordemann is regerend Nederlands kampioen en komt uit voor het team van Bart Brentjens. Bij de dames is de kans groot dat het duel tussen Puck Pieterse en Fem van Empel zich herhaalt. Ook in de diverse jeugdcategorieën zijn de startvelden goed gevuld met ambitieuze talenten. 

De toegang tot het evenement is gratis. Voor wielrenners is de VAM-berg 29 en 30 april niet berijdbaar. Meer informatie is te vinden op www.mtbfestival.nl. Hier kunnen liefhebbers zich ook opgeven voor de Funrace.